"Robaki Grindala" to mniejsi krewni wazonkowców. Grindale są z gatunku Enchytraeus buchholzi a wazonkowce (doniczkowce) - Enchytraeus albidus. Po wykończeniu hodowli tych drugich przez roztocza, zacząłem rozmnażać na karmę właśnie Grindale. Są nieco mniejsze, ale za to wytrzymalsze i na oko szybciej się mnożą. Jak można zauważyć, mieszkają w tym samym pojemniku, z tą różnicą, że na dnie pojemnika są 2cm drobnego, kulkowego keramzytu, na tym są 3-4 cm ziemi a na środku leży kawałek drewna czy też torfu (trudno rozeznać... wygrzebałem to z worka z ziemią doniczkową), pod którym umieszczam pokarm (płatki dla ryb lub granulat ReptoTreat Suprema). Po kilku godzinach pojawia się tam mnóstwo wazonkowców. Wyjęcie pojemnika na światło sprawiło, że większość robaków się pochowała, ale mam nadzieję, że zdjęcia są wystarczająco obrazujące.
Trzymam też podłoże o wiele mniej wilgotne niż w przypadku wazonkowców (które również nie lubią mokrej ziemi!) no i użyłem ziemi doniczkowej, a nie kokosa.
Wygladaja apetycznie .
Ale to chyba pokarm do podawania w wodzie (no ewentualnie w jakims pojemniku bez podloza - jak by ucieklo pare do "ziemi" w terra to by tam rozmnozyly?
Bylyby dobre dla malutkich kumaczkow?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum