Ogłoszenie: Na forum trwają prace techniczne, mające na celu poprawę wyglądu i błędów. Za problemy z góry przepraszam. Administrator Woto ;)

Poprzedni temat «» Następny temat
Likwidacja stawu
Autor Wiadomość
Lop 
Marszczelec

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-03-07, 20:37   Likwidacja stawu

Był kiedyś niedaleko mnie sztuczny staw, dosyć duży. W zeszłym roku spuścili ze stawu wodę no i zostało tylko wielkie zagłębienie. Staw był od lat, nie pamiętam czasów, kiedy go nie było.

Problem leży w tym, że tam każdego roku pływała ogromna ilość kijanek. A teraz będą musiały chyba gdzieś się przenieść(skoro do tej pory woda nie pojawiła się z powrotem). A zbiornika żadnego w pobliżu nie ma.

Czy takie coś można robić? Tak ot likwidować sobie staw?

bou-bou 
Kumak

Wysłany: 2010-03-07, 20:49   

szkoda, płazy będą musiały znaleźć sobie nowe siedlisko.
Lop napisał/a:
Czy takie coś można robić?

no przecież właściciel wszystko może z nim robić

Lop 
Marszczelec

Wysłany: 2010-03-07, 21:00   

bou-bou napisał/a:
no przecież właściciel wszystko może z nim robić

Nie mam pojęcia, kto jest właścicielem, to jest chyba gminne. Tylko nie do końca o to mi chodziło. Czy jak np. mają tam siedlisko jakieś płazy, które są pod ochroną, to czy można to od tak zlikwidować? Przecież wtedy jeszcze bardziej może się zmniejszyć ich populacja. To już poza tematem tego konkretnego stawu, bo jakie tam były żabki, to nie pamiętam, różne gatunki.

Egzofarmer 
Aksolotl

Wysłany: 2010-03-07, 21:13   

Bo niestety tak wygląda "ochrona przyrody" w TYM DZIKIM KRAJU i nie dziwi mnie zasłyszana niedawno w mediach podobna wypowiedź znanej osobistości. Tak w tym DZIKIM KRAJU jak coś złego dzieje się ptaszkowi którego wszyscy widzą i lubią coś się jeszcze robi ale już dla takich "paskudztw" i "obrzliwidztw" jakimi są "żabki" to już miejsca nie ma. I mimo że przepisy je chronią jak i co z nich wynika miejsca występowania nikt nawet instytucje państwowe się tym nie przyjmują. Czyli faktycznie nie ma co owijać w piękne słowa DZIKI TO KRAJ ...

inne spojrzenie na płazy www.nasza-pipa.pl już wkrótce:)

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-03-15, 19:14   

Lop,jak to teren gminny,to dowiedz się,dlaczego spuścili wodę .Być może są plany renowacji zbiornika.Czy to jest na jakimś terenie rekreacyjnym,czy istnieje zagrożenie,że jakaś inwestycja się szykuje?Na Twoim terenie występuje wiele unikalnych gatunków,nieobecnych na większości obszaru Polski.Choćby traszki;górska/mesotriton alpestris/ i karpacka/lissotriton montandoni/,no i kumaki Bombina variegata.Powinna jeszcze być Salamandra,ale ona nie rozmnaża się w stawach.Podobnie jak wszystkie płazy,to ściśle chronione gatunki.

Lop 
Marszczelec

Wysłany: 2010-03-15, 22:21   

Salamandry są. Traszki górskie mam na ogrodzie. Postaram się przy najbliższej okazji dowiedzieć, o co chodzi. Dół został, tylko woda wypompowana- może faktycznie zamierzają ją napuścić. Pamiętam, że po spuszczeniu wody wykopali dużo ziemi, która została obok stawu. Myślałam wtedy, że po prostu chcą pogłębić. Jednak wody jak nie było, tak nie ma.

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-03-16, 08:31   

Tak,to na pewno renowacja,czyszczenie i pogłębianie zbiornika.Tak to wygląda,u nas też w ten sposód czyścili zbiornik.Zapewne na wiosnę napełnią,może jeszcze jakieś prace zostały do wykonania.Wędkarze będą na pewno zorientowani,możesz się zapytać.I zazdroszczę Ci takich wspaniałych płazów.Zrób im mini oczko,jak u Was jest mało zbiorników.Dla traszek i kumaków górskich nie musi to być jakaś skomplikowana konstrukcja,wystarczy nieduża forma lub nawet miska wkopana w ziemię.Te płazy widywałem nawet w koleinach i kałużach na leśnej drodze,więc im wystarczy.A rzekotki u Was są?U nas jest bardzo dużo,ale nie ma niestety traszek .

evereen 
Redaktor

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2010-03-16, 10:33   

Jezeli to jest ta gmina http://www.jaworze.bip.info.pl/index.php?idmp=-1 to przede wszystkim trzeba sie u nich dowiedziec jak wyglada sprawa wlasnosci i przyszlosci tego stawu. Kazda gmina ma komorke odpowiedzialna z Ochrone Srodowiska.
Lop, jezeli zamiast osobistych Twoich odwiedzin bedzie wyslane do Gminy oficjalne pismo z pytaniami: o wlasnosc terenu, zamierzen w odniesieniu do stawu, zezwolenie na jego modernizacje wydane przez wlasciwy organ Ochrony Srodowiska ze wzgledu na zamieszkiwanie go przez zwierzeta (tu wymienic) objete ochrona gatunkowa na podstawie ustawy (lepiej dostarczyc pismo, gmina ma miesiac na konkretna odpowiedz, potem na jej podstawie mozna sie odwolywac wyzej) to moze dobrze by bylo podeprzec sie w nim OSOGiP? Dobrze by bylo w tym pismie zebrac kilka podpisow znajomych i wystapic jako wspolnota.
I trzeba pamietac o tym, ze mieszkancy nalezacy do wspólnoty nie sa dla wladz gminy tylko wladze dla mieszkancow (to w przypadku ewentualnej proby zbycia zadanych pytan).

Pozdr.

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-03-16, 16:06   

Niestety,z Osogipp to nieciekawie.Forum przestało działać,a najważniejsze osoby się nie odzywają.Jest natomiastTowarzystwo Ochrony Herpetofauny ::TRYTON"".Mają ciekawe doświadczenia w zakresie zmuszenia władz do przebudowy stawu po gruntownej renowacji,tak,aby odpowiadał potrzebom płazów.Chodzi o tzw.Rzekotkowy Staw w Warszawie na Ursynowie.Oni działają głównie na terenie stolicy,ale deklarują się jako ogólnopolaska organizacja.więc pewno zechcą poprzeć takie działania.

http://www.tryton.waw.pl/index.php/nasze-dzialania

Lop 
Marszczelec

Wysłany: 2010-04-19, 19:44   

No i się unormowało :)

Dzięki za pomoc, informacje- będą na przyszłość.
Już jakiś czas temu byłam nad stawem i spotkałam kilka żabek- był wypełniony do połowy wodą, w głębszej części. Prawdopodobnie została ona po dużej ilości śniegu. Dzisiaj znowu byłam, ale na spacerze z psami, więc podeszłam tylko na chwilę, sprawdzić jak się mają płazy.
Woda tym razem wypełniała cały staw. Żabę jakąś widziałam. Ale najbardziej zaskoczyło mnie jedno- po raz pierwszy widziałam pływającą w tym stawie traszkę :-D Prawdopodobnie górską, bo je się najczęściej u nas spotyka.

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-04-19, 20:36   

Czy ten staw to zbiornik zaporowy,zasilany przez jakąś rzeczkę?Wygląda na to ,że po prostu spuścili na zimę,a teraz jest napełniany.I cieszy,że płazy są.

Lop 
Marszczelec

Wysłany: 2010-04-19, 21:32   

Na zimę nie, bo to już cały 2009 i nawet nie wiem czy nie w 2008 nie było tej wody. A generalnie w zimie wcześniej była- cały rok. Nie patrzyłam jak jest teraz i nie pamiętam, zawsze jedna płynęła obok.

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-04-19, 22:00   

Ale najważniejsze,że wreszcie jest woda i są płazy.Może jakieś zdjęcie tego stawu?

Lop 
Marszczelec

Wysłany: 2010-04-21, 18:58   

W tej chwili nie mam. Zrobię przy najbliższej okazji.

Odpowiedz do tematu