Witam . Od pewnego czasu jestem w posiadaniu 2 kumaczków ( jeden soczyście zielony a drugi brązowy z dwiema plamami zielonymi na plecach , potem wrzucę fotki ) . Ale mam problem , gdzieś kiedyś przeczytałem że kumakom dalekowschodnim nie posypuje się np ( dżdżownic - bo ja tymi akurat karmię )preparatami witaminowymi . Ile jest w tym prawdy a ile bujdy ?? Tak się zacząłem nad tym zastanawiać , bo ja nie posypuję i zauważyłem że brązowa żaba praktycznie wcale nie zmienia swojej barwy na bardziej zieloną . Od momentu w którym ją kupiłem . Pozdrawiam i dzięki za odp
Pomógł: 23 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 1680 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-02-10, 19:07
I jak,jedzą te dżdżownice bez problemu?Z tymi witaminami,moim zdaniem,to jest tak.Przy urozmaiconej diecie/latem/są zbędne,teraz zimą przy dość monotonnej diecie można stosować,chociażby popularny vibovit,bo nie słyszałem o specjalnych dla płazów.
A nie wiesz może czy jak mi w szafce 4 saszetki wibowitu od jakichś 6 miechów leżą ( nie otworzone ) to czy nadal będą dobre ? PS Dżdżownice wsuwają aż mim się rezonatory trzęsą
Wysłany: 2010-02-12, 12:08
Vibovit był polecany w czasach kiedy nic innego nie było dostępnego i jest preparatem przeznaczonym dla ludzi, co niekoniecznie już się sprawdza dla płazów. Osobiście co jakiś czas posypywałem świerszcze witaminami dla gadów, a dla małych kumaków muszki preparatami dla drzewołazów.
I tak jak Wojtas napisał, jeśli mają urozmaiconą dietę to nie musisz się przejmować witaminami, jeśli karmisz jednorodnie warto pokarm wzbogacać.
Hmm urozmaicona niestety nie jest . Od czasu do czasu zjedzą świerszcza jak gdzieś dostane , ale na razie jedzą tylko dendrobeny . I dla tego właśnie się pytałem czy witaminy mogę podać
Pomógł: 7 razy Wiek: 32 Dołączył: 20 Lis 2008 Posty: 237 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-07, 07:45
preparat nazywa się REPTIVIT firmy ZOOMED kup sobie go posyp świerszcze raz na tydzień i będzie oki. Jeśli chcesz polepszyć jakość wody dokup sobie REPTISAFE oba preparaty są relatywnie tanie i ekonomiczne w stosowaniu.
Jak juz koniecznie chcesz podawac to raz na miesiac albo raz na dwa miesiace gora!!
Ale najlepiej nie. U kumakow majacych klopoty witaminy bez UV/slonca i tak niewiele poradza.
Jak kumki maja apetyt i wcinaja jako pokarm podstawowy dżdżownice, no raz na kiedys swierszcza lub cos innego (bartniaki, zuczki fasolowe, ćmy i muchy - to wiosna/latem itp) to zadnych witamin nie potrzeba.
U czlowieka latwo przedawkowac witaminy a co dopiero u zaby. Tym bardziej, ze tak naprawde to nie ma w naszym kraju dostepnych witamin dla plazow.
A jak tam brazowy kumak - zaczal zmieniac kolor czy nie? Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum