Ogłoszenie: Na forum trwają prace techniczne, mające na celu poprawę wyglądu i błędów. Za problemy z góry przepraszam. Administrator Woto ;)

Poprzedni temat «» Następny temat
Witaminki
Autor Wiadomość
KingClaws 
Żabulec

Wysłany: 2010-02-10, 14:29   Witaminki

Witam . Od pewnego czasu jestem w posiadaniu 2 kumaczków ( jeden soczyście zielony a drugi brązowy z dwiema plamami zielonymi na plecach , potem wrzucę fotki ) . Ale mam problem , gdzieś kiedyś przeczytałem że kumakom dalekowschodnim nie posypuje się np ( dżdżownic - bo ja tymi akurat karmię )preparatami witaminowymi . Ile jest w tym prawdy a ile bujdy ?? Tak się zacząłem nad tym zastanawiać , bo ja nie posypuję i zauważyłem że brązowa żaba praktycznie wcale nie zmienia swojej barwy na bardziej zieloną . Od momentu w którym ją kupiłem . Pozdrawiam i dzięki za odp

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-02-10, 19:07   

I jak,jedzą te dżdżownice bez problemu?Z tymi witaminami,moim zdaniem,to jest tak.Przy urozmaiconej diecie/latem/są zbędne,teraz zimą przy dość monotonnej diecie można stosować,chociażby popularny vibovit,bo nie słyszałem o specjalnych dla płazów.

KingClaws 
Żabulec

Wysłany: 2010-02-10, 22:32   

A nie wiesz może czy jak mi w szafce 4 saszetki wibowitu od jakichś 6 miechów leżą ( nie otworzone ) to czy nadal będą dobre ? PS Dżdżownice wsuwają aż mim się rezonatory trzęsą

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-02-11, 08:49   

Zobacz,jaka jest data ważności na opakowaniu.Jak nie przeterminowane,to może być.

Denton 
PłaZki

Wysłany: 2010-02-12, 12:08   

Vibovit był polecany w czasach kiedy nic innego nie było dostępnego i jest preparatem przeznaczonym dla ludzi, co niekoniecznie już się sprawdza dla płazów. Osobiście co jakiś czas posypywałem świerszcze witaminami dla gadów, a dla małych kumaków muszki preparatami dla drzewołazów.

I tak jak Wojtas napisał, jeśli mają urozmaiconą dietę to nie musisz się przejmować witaminami, jeśli karmisz jednorodnie warto pokarm wzbogacać.

KingClaws 
Żabulec

Wysłany: 2010-03-06, 22:00   

Hmm urozmaicona niestety nie jest . Od czasu do czasu zjedzą świerszcza jak gdzieś dostane , ale na razie jedzą tylko dendrobeny . I dla tego właśnie się pytałem czy witaminy mogę podać

Egzofarmer 
Aksolotl

Wysłany: 2010-03-07, 07:45   

preparat nazywa się REPTIVIT firmy ZOOMED kup sobie go posyp świerszcze raz na tydzień i będzie oki. Jeśli chcesz polepszyć jakość wody dokup sobie REPTISAFE oba preparaty są relatywnie tanie i ekonomiczne w stosowaniu.

inne spojrzenie na płazy www.nasza-pipa.pl już wkrótce:)

evereen 
Redaktor

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2010-03-07, 18:29   

Jak juz koniecznie chcesz podawac to raz na miesiac albo raz na dwa miesiace gora!!
Ale najlepiej nie. U kumakow majacych klopoty witaminy bez UV/slonca i tak niewiele poradza.
Jak kumki maja apetyt i wcinaja jako pokarm podstawowy dżdżownice, no raz na kiedys swierszcza lub cos innego (bartniaki, zuczki fasolowe, ćmy i muchy - to wiosna/latem itp) to zadnych witamin nie potrzeba.
U czlowieka latwo przedawkowac witaminy a co dopiero u zaby. Tym bardziej, ze tak naprawde to nie ma w naszym kraju dostepnych witamin dla plazow.

A jak tam brazowy kumak - zaczal zmieniac kolor czy nie? Pozdr.

Odpowiedz do tematu