Ogłoszenie: Na forum trwają prace techniczne, mające na celu poprawę wyglądu i błędów. Za problemy z góry przepraszam. Administrator Woto ;)

Poprzedni temat «» Następny temat
Czarna ropucha z Wyżyny Gujańskiej.
Autor Wiadomość
evereen 
Redaktor

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2010-01-28, 16:26   Czarna ropucha z Wyżyny Gujańskiej.

Oreophrynella niger (ang. Pebble toad) to niewielka ropuszka zamieszkujaca Roraimę – najwyższą górę tepui (2810 m n.p.m.) leżącą na granicy Wenezueli, Gujany i Brazylii, w Parku Narodowym Canaima, na Wyżynie Gujańskiej. Ma szaroczarny kolor, kilka centymetrów długości oraz wyjątkowe przystosowanie do panujących tam ekstremalnych warunków. Znacznie różni się od innych gatunków żab, nie potrafi skakać za to dobrze chodzi i wspina sie po skałach.

Czarna ropucha ma wielu wrogów, są to węże, skorpiony i najgorszy - tarantule. Formą obrony przed drapieżnikami jest kamuflaż, jej czarne ubarwienie sprawia, że niewiele odróżnia się od kamienistego podłoża. Dodatkowo pozornie niezgrabna i bezbronna ropucha posiada specyficzny mechanizm ucieczki - zwijając się w kłębek rzuca się w dół, odbijając się bezpiecznie od głazów i stromych zboczy:
http://www.youtube.com/wa...L&v=JwNCaYZ9faw

Jak widać płazy mogą żyć wszędzie :lol: . Pozdr.

Yahilles 
Administrator

Wysłany: 2010-01-28, 17:56   

Widziałem program o pierwszej wyprawie na ten płaskowyż - był po prostu fantastyczny. Szczególnie scena, jak obozowali na stromej skalnej ścianie i oglądali wschód słońca nad chmurami... coś niesamowitego.
evereen napisał/a:

http://www.youtube.com/wa...L&v=JwNCaYZ9faw

Ta ropuszka jest urocza, chodząc przypomina mi traszkę. Na końcu filmu ma taką smutną minę, kiedy wychodzi z kałuży ;)

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2010-01-28, 19:12   

Też widziałem ten film o płaskowyżu Roraima/bodajże na NG/-to niesamowite miejsce.Całkowicie odcięte od świata.Występuje tam mnóstwo endemicznych gatunków,w tym również płazów.Filmik wspaniały,ukazuje ciekawy sposób przetrwania-ucieczki przed wrogami.

Odpowiedz do tematu