Wysłany: 2010-01-24, 17:48 Bezpłucniki i inne na wikipedii
Zupełnie przypadkiem wszedłem na podstronę o bezpłucnikach na wikipedii, przy okazji do znalezienia i poprawienia paru błędów w artkułach o płazach ogoniastych (jacyś agenci zapisali dwa gatunki kątozębnych jako "traszki spoza Europy" i do listy pokarmów Aneides lugubris dopisali... grzyby rosnące w dziuplach) i zauważyłem całkiem ciekawe spolszczenia nazw, z jakichś powodów podobające mi się bardziej niż te zastosowane w książce przez J. Mazgajską
-Desmognathus - "czarniaczek" (trochę nieadekwatna nazwa, ale moim zdaniem jest dobre)
-Gyrinophilus - "źródlik" (moim zdaniem fajne, bo "salamandra źródlana" trochę dziwnie brzmi; to tłumaczenie z angielskiego, od "Spring salamander")
-Eurycea - "żółcik" (Raczej nie wszystkie są żółte )
-Batrachoseps - "wydłużak" (też dziwnie, ale lepiej, niż "sprężynkowiec")
-Dicamptodon - "skrzeczek" (jednak "salamandra pacyficzna jakoś bardziej pasuje)
Nietrafione nazwy to "grzybozorek" (Bolitoglossa), "nibytryton" (Pseudotriton) i "pieczarnik" (Hydromantes). Ktoś jeszcze zasugerował nazwać Tylototritony "krokodylotraszkami". Aż się dziwię, że nikt nie dopisał "traszek łopatoogonowych" do Pachytriton
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum