Witam mam kilka pytań co do tego gatunku mam nadzieje że ktoś odpowie będe bardzo wdzięczny.
1. Czytałem że drzewołazy karmi się głównie muszkami i świerszczami , jakiej wielkości świerszcze mogą być do tego gatunku?? I czy można karmić nimi jako podstawa??
2.Najlepiej kupić parke , samotnika czy grupke??
3.Jakie najleprze roślinki do terra ??
4.Samce są głośne?
Z góry dzięki.
Wysłany: 2010-03-20, 12:27
swierszcze dla auratusow do pol centymetra dlugosci - najlepiej hodowac samemu. jako urozmaicenie diety latem polecam mszyce, mrowki. dla mlodych skoczogonki. u mnie muszki i swierszczyki to podstawa.
najlepiej parke, jesli starasz sie o przychowek. samce sa terytorialne, trzymanie grupki moze byc ryzykowne, chyba, ze masz naprawde duze terrarium.
z roslinek wybierz takie, ktore lubia wilgoc (np scindapsus dobrze sie prezentuje), maja sztywne liscie z katami, w ktorych zbiera sie wilgoc. zakamufluj kilka kliszowek jako schronienie i miejsce skladania skrzeku.
samce sa dosc glosne, ale nie halasliwe. nie spodziewaj sie choru, ale tez nie martw sie, ze przeoczysz spiewy samca, slychac go doskonale. dle mnie to bardzo mily dzwiek:)
1. Czytałem że drzewołazy karmi się głównie muszkami i świerszczami , jakiej wielkości świerszcze mogą być do tego gatunku?? I czy można karmić nimi jako podstawa??
2.Najlepiej kupić parke , samotnika czy grupke??
3.Jakie najleprze roślinki do terra ??
4.Samce są głośne?
1.Muszki to podstawa, mrówek nie polecam poza ty wszystkie mrówki w Polsce są pod ochroną, co do świerczyn to wylęg lub takiej wielkości jak zostało podane wyżej.
2.Samce są terytorialne jak większość płazów i innych zwierząt wie dobrze było właśnie zakupić parkę lub samca i 2 samice.
3.Bromelia była by dobra, skrytokwiat możne jeszcze konar z epifitami, dawalia
4.Cóż w okresie godowym dają ładne koncerty ale nie jest to uciążliwy hałas bardziej przypomina to ćwierkanie kanarka, małego kolorowego kanarka
Oczywis cie ze mozna karmic mrowkami, w naturze wiele plazow je ze smakiem mrowki, w czym przoduja nasze zwykle ropuchy szare.
Zwierzak - nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, ze wszystkie mrowki sa w Polsce pod ochrona. Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną tylko wszystkie gatunki mrówek z podrodzaju Formica s. str. są w Polsce objęte ochroną prawną - Formica pratensis, F. truncorum, F. aquilonia i F. lugubris ochroną ścisłą, a F. polyctena i F. rufa ochroną częściową.
A cala rzesza pozostalych naszych mrowek nie - to czyzby sie cos zmienilo .
Pozdr.
Moje drzewolazy jedza oprocz muszek i mszyc (ja swierszczy nie daje - mam w terrariach sporo kryjowek wiec mialabym duzy klopoty gdyby zabkom uciekly i gdzies w kacie urosly) zuczki hawajskie, larwy moli woskowych, larwy i zuczki trojszyków, kwalki dzdzowniczek podawane na patyczku. Mrowek nie chcialy
Dzięki za odpowiedzi, Ale już po Hamm Kupiłem 2 kumaczki dalekowschodnie Stwierdziłem że lepiej zapoznać się z płazami dla początkujących.
PS. Wielkie Podziękowanie zdla Ennea za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum