Wysłany: 2010-01-10, 00:51 Scaphiopodidae - polska nazwa?
Witam wszystkich! Tłumaczę z ang. książkę z dziedziny psychologii, w której w pewnym momencie pojawia się informacja o kijankach z rodziny Scaphiopodidae (ang. spadefoot) jako przykład gatunku pożerającego swoje rodzeństwo. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat polskiej nazwy tej rodziny. Może ta nazwa nie istnieje po polsku? Co w takim razie zrobić? Czy mogę nazwać tego płaza żabą albo ropuchą, czy lepiej zostać przy płazie bezogonowym?
Bardzo przepraszam za moją całkowitą ignorancję w tej kwestii :-(
Pomógł: 23 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 1680 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-01-10, 08:09
Płazy z rodziny Scaphiopodidae to północnoamerykański odpowiednik europejskich grzebiuszek/Pelobates/.Są do nich dość podobne,i do niedawna należały do jednej rodziny/Pelobatidae/.Dopiero niedawno gatunki amerykańskie zostały wydzielone i utworzono dla nich odrębną -Scaphiopodidae.Wiele obcych gatunków nie posiada polskich nazw.Propnuję sięgnąć do najnowszej pracy J.Mazgajskiej''Płazy świata''.Autorka proponuje wiele nowych polskich nazw.Rodzinę Scaphiopodidae nazywa ;grzebiuszki amerykańskie ,jeden z gatunków;grzebiuszkowiec,co wskazuje na pokrewieństwo z europejskimi grzebiuszkami.Chociaż w Ameryce nazywają je spadefoot toad,to jednak plazy te nie należą do ropuch/Bufo/.Więc chyba lepiej mówić o plazach bezogonowych.
Wysłany: 2010-01-10, 17:19
Jest nawet kilka gatunków tych płazów/rodzaje Scaphiosus i Spea/.Zastanawiam się,czy były sprowadzane do Europy i czy są obecne w terrarystyce?Chociaż zapewne nie byłyby atrakcyjnym obiektem-jak to grzebiuszki-przeważnie zakopane w podłożu.
Wiem, że pytanie nie było skierowane do mnie, ale z tego, co zrozumiałam, to spadefoot toads są jakimś ewenementem, ponieważ kiedy brakuje pożywienia, ich kijanki popełniają akt kanibalizmu. W przypisach w książce podany jest jako ekspert David Pfennig, którego znalazłam np. na tej stronie: http://www.bio.unc.edu/Faculty/Pfennig/ wraz ze zdjęciami tychże kijanek (mam wrażenie, że nie podano nazwy gatunkowej), ale wklejonymi w związku z innym badaniem. Nie wiem, może to się do czegoś przyda.
Wysłany: 2010-01-10, 21:15
Na zdjęciach kijanek widać,jak bardzo różnią się wielkością.I to zupełnie normalne,że większe pożerają mniejsze.Tak więc grzebiuszki amerykańskie nie są wyjątkiem w świecie płazów.A wśród płazów ogoniastych kanibalizm larw jest jeszcze częstszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum