Wysłany: 2009-12-15, 19:09 Terrarium dla Żaby Pomidorowej
Witam i pozdrawiam wszystkich, jestem nowy na tym forum i potrzebuję pilnie pomocy. Pomagam mojemu przyjacielowi zaprojektować terrarium dla Żaby Pomidorowej. Wymiary wynoszą 70x40x40. Prosiłbym o jakieś sugestie co do wystroju, wymaganej techniki itp. Mam też pytanie, czy można w jednym terrarium połączyć różne gatunki? Skoro żaba pomidorowa jest naziemna to czy można wpuścić jakiś gatunek nadrzewny a jeśli tak to jaki. Myślałem o Rzekotce Australijskiej.
Mile widziane wszystkie sugestie =)
Moze zaczne od konca - zaba pomidorowa niby jest naziemna ale...
jezeli jest najedzona owszem, siedzi w jednym miejscu i trawi. Problem sie zaczyna gdy zrobi kupe lub jest glodna. Gdy sie zalatwi szuka nowego miejsca pobytu, gdy jest glodna wychodzi na polowanie. Zgadza sie, ze nie chodzi po galeziach, ale potrafi wspaniale skakac i wspinac sie na wszelkiego rodzaju korzenie, podesty, kamienie itp. Szczegolnie przoduja w takich nocnych wycieczkach samice, ktore sa odwazniejsze. Samce z racji mniejszych rozmiarow nie robia takiego zamieszania. Nie wiem jak takie nocne harce wplywalyby na samopoczucie rzekotek.
Dość istotne jest, na jakiego typu podloze zdecyduje sie kolega. Jezeli bedzie to warstwa cocogruntu (zalecane 10cm) to z duzym prawdopodobienstwem mozna powiedziec, ze zaby pomidorowe bedzie widzial tylko dwa-trzy razy w miesiacu. Ale i tak zrobiona w tym czasie wedrowka po calym terrarium moze zestresowac innych mieszkancow. Tak wiec przy wprowadzeniu drugiego gatunku trzeba by sie bylo powaznie zastanowic nad odpowiednim wystrojem zabezpieczajacym rzekotki przed nocnymi wedrowkami pomidorw.
Pomidorki musza miec basen z woda, czasami lubia w niej posiedziec. Oczywiscie przy podlozu z cocogruntu cala woda jest potem do wymiany.
Jezeli chodzi o wilgotnosc to w zupelnosci wystarcza utrzymanie w sredniej wilgotnosci podloza. W czasie odpowiadajacym porze deszczowej mozna ja zwiekszyc.
Temperatura 32-24(dzien-noc w porze deszczowej), lub 25-20 (dzien-noc w porze suchej). Najgorsze jest to, ze pora deszczowa (czyli najcieplejsza) jest u nich wtedy, gdy u nas jest zima. Latem polskie temperatury sa odpowiednie i zab praktycznie nie potrzeba dogrzewac. W naturze maja nocne spadki temperatur do 18 stopni.
Wielkosc terrarium dobra, wystroj zalezy od upodobania wlasciciela
Wielkie dzięki za odpowiedź. Widać że czeka mnie sporo zabawy.
Mam jeszcze małe pytanko w sprawie foggerów. Jaką firmę byście polecili, ja osobiście mam złe doświadczenia z Exo-Terra ( spadek wody i szlag bierze membranę ).
Fogger zuzywa wode, przeciez "przerabia" ja na pare wiec spadek jej poziomu jest nieunikniony. No a jak nie ma wody to kazda pracujaca na sucho membrana wysiadzie, niezaleznie od firmy. Ewentualnie trzeba by porownac parametry zuzycia podawane w instrukcjach i wybrac taki, ktory tej wody zuzywa najmniej.
Ale faktem jest, ze wody powinno byc sporo.
Mozna zastosowac programator wlaczajacy go np. tylko na wieczor, bo terrarium o wymiarach, jakie podales bedzie za bardzo zamglawione przy ciaglej pracy foggera. Mysle, ze to niekorzystnie wplynie na zaby, ktore w naturze jednak maja spory przeplyw swiezego powietrza i nie siedza ciagle w takich oparach.
Moj fogger Exo-Terra dziala od dawna dobrze. Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum