Chciałbym zwrocic uwagę że żaba moczarowa [na zdjeciach] umieszczona w opisie gatunków to tak naprawde na 90% żaba trawna, niestety nie mozna dodawac komentarzy pod opisami wiec zdecydowalem sie napisac to tutaj... Żaby moczarowe mają biały brzuch, a żaby trawne czasem żółto różowy jak ta na zdjeciu... Jesli chodzi o jej nazwę [moczarowa] to oczywiscie nie pochodzi ona od upodoban srodowiskowych tylko od miejsca składania skrzeku [na moczarach]... W -ubarwieniu- autor nie napisal o błękitnym kolorze samców podczas godów, tylko jest to dodane później w rozmnażaniu, ale w porownaniu do zdjecia to drobny błąd. Do ciekawostek zaliczyl bym raczej ze błękitny samiec wzięty na rękę po paru minutach a nawet po chwili moze zrobić się z powrotem brązowy. Ciekawy jest też odgłos godowy samców który przypomina pojedyncze bulgnięcia lub szczekniecia duzego psa z oddali... Gdyby to kogos interesowalo to mam zdjecie na ktorym na 100% jest samiec zaby moczarowej, z charakterystycznym paskiem przez grzbiet który występuje u wiekszosci samcow tego gatunku, niestety akurat nie było to zdjecie zrobione w porze godowej, byc moze w przyszlym roku uda mi sie zrobic takie fotki, w tej chwili posiadam slabej jakosci zjdecia z przed kilku lat... Pozdr. Ziemowit
Żaby moczarowe których jestem pewien wrzuciłem tu:
www.amphibia.pl/zaby_brenno/
Ja rozróżniam je po bardziej zaostrzonym pysku, pasku na plecach i tak jakoś intuicyjnie po barwach- żaby trawne mają zazwyczaj takie bardziej rozgardiaszowe barwy i układ plam - moczarowe mi się wydaje że mają bardziej uporządkowany wzór i są jaśniejsze.
Żaby moczarowe mają biały brzuch, a żaby trawne czasem żółto różowy jak ta na zdjeciu...
Z tym się nie zgodze, u żab moczarowych również występuje żółtawe zabarwienie brzucha z wyraźnie prześwitującymi mięśniami na udach. Dodatkowo moczarowe mają z reguły bezplamisty brzuch, a trawne często plamisty.
Jednak w celu dokładnej weryfikacji zdjęć, które opublikowałem poproszę o oznaczenie na innych przyrodniczych forach - możliwe, że błędnie oznaczyłem
ziemowit napisał/a:
Do ciekawostek zaliczyl bym raczej ze błękitny samiec wzięty na rękę po paru minutach a nawet po chwili moze zrobić się z powrotem brązowy. Ciekawy jest też odgłos godowy samców który przypomina pojedyncze bulgnięcia lub szczekniecia duzego psa z oddali...
Jak znajdę chwilę czasu to dodam te informacje do opisu, bo masz rację jest to ciekawe zjawisko - ta zmiana koloru.
Twoje zdjęcie też możesz nadesłać na maila (amphibia@op.pl), będę wdzięczny.
Pozdrawiam, Wojtek.
Ciesze sie ze chcesz dodac to do ciekawostek.. ;]. Zdaje mi sie ze kiedys spotkalem moczarowa z takim brzuchem ale nie jestem pewien... trudno na 100% cos powiedziec dla tego napisalem ze na 90% ;] Jednak przydalo by sie chyba zeby na zdjeciach byl bardziej "typowy" osobnik...
Faktycznie błędnie oznaczyłem tą, żabę - zmyliło mnie ubarwienie grzbietu, które odpowiadało charakterystycznemu ubarwieniu żaby moczarowej. Podobnie stwierdzono na innych forach, że z wyglądu żaba moczarowa, ale po sprawdzeniu modzeli (posiadam zdjęcia) na 100% trawna.
Dzięki za wychwycenie błędu.
Narazie usunąłem opis i galerie ze strony, jak poprawie to wrzuce na nowo.
Widzę że dyskusja ma swoje lata ale z poza okresem godowym R. arvalis jest bardzo trudno odróżnić od R. temporaria. Cechą bardzo charakterystyczną jest modzel na kończynach tylnych który u arvalisa jest znacznie większy w porównaniu do stopu niż u temporarii. Arvalis jest też żabą mniejszą jednak ta cecha, jak i ubarwienie są cechami osobników i oznaczanie płazów na tej podstawie nigdy nie jest 100%.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum