Ogłoszenie: Na forum trwają prace techniczne, mające na celu poprawę wyglądu i błędów. Za problemy z góry przepraszam. Administrator Woto ;)

Poprzedni temat «» Następny temat
żaba moczarowa
Autor Wiadomość
ziemowit 
Nowy

Wysłany: 2007-09-06, 13:10   żaba moczarowa

Chciałbym zwrocic uwagę że żaba moczarowa [na zdjeciach] umieszczona w opisie gatunków to tak naprawde na 90% żaba trawna, niestety nie mozna dodawac komentarzy pod opisami wiec zdecydowalem sie napisac to tutaj... Żaby moczarowe mają biały brzuch, a żaby trawne czasem żółto różowy jak ta na zdjeciu... Jesli chodzi o jej nazwę [moczarowa] to oczywiscie nie pochodzi ona od upodoban srodowiskowych tylko od miejsca składania skrzeku [na moczarach]... W -ubarwieniu- autor nie napisal o błękitnym kolorze samców podczas godów, tylko jest to dodane później w rozmnażaniu, ale w porownaniu do zdjecia to drobny błąd. Do ciekawostek zaliczyl bym raczej ze błękitny samiec wzięty na rękę po paru minutach a nawet po chwili moze zrobić się z powrotem brązowy. Ciekawy jest też odgłos godowy samców który przypomina pojedyncze bulgnięcia lub szczekniecia duzego psa z oddali... Gdyby to kogos interesowalo to mam zdjecie na ktorym na 100% jest samiec zaby moczarowej, z charakterystycznym paskiem przez grzbiet który występuje u wiekszosci samcow tego gatunku, niestety akurat nie było to zdjecie zrobione w porze godowej, byc moze w przyszlym roku uda mi sie zrobic takie fotki, w tej chwili posiadam slabej jakosci zjdecia z przed kilku lat... Pozdr. Ziemowit

Yahilles 
Administrator

Wysłany: 2007-09-06, 17:24   

Żaby moczarowe których jestem pewien wrzuciłem tu:
www.amphibia.pl/zaby_brenno/
Ja rozróżniam je po bardziej zaostrzonym pysku, pasku na plecach i tak jakoś intuicyjnie po barwach- żaby trawne mają zazwyczaj takie bardziej rozgardiaszowe barwy i układ plam - moczarowe mi się wydaje że mają bardziej uporządkowany wzór i są jaśniejsze.

Woto 
Administrator

Wysłany: 2007-09-07, 17:45   

ziemowit napisał/a:
Żaby moczarowe mają biały brzuch, a żaby trawne czasem żółto różowy jak ta na zdjeciu...

Z tym się nie zgodze, u żab moczarowych również występuje żółtawe zabarwienie brzucha z wyraźnie prześwitującymi mięśniami na udach. Dodatkowo moczarowe mają z reguły bezplamisty brzuch, a trawne często plamisty.

Jednak w celu dokładnej weryfikacji zdjęć, które opublikowałem poproszę o oznaczenie na innych przyrodniczych forach - możliwe, że błędnie oznaczyłem :|

ziemowit napisał/a:
Do ciekawostek zaliczyl bym raczej ze błękitny samiec wzięty na rękę po paru minutach a nawet po chwili moze zrobić się z powrotem brązowy. Ciekawy jest też odgłos godowy samców który przypomina pojedyncze bulgnięcia lub szczekniecia duzego psa z oddali...

Jak znajdę chwilę czasu to dodam te informacje do opisu, bo masz rację jest to ciekawe zjawisko - ta zmiana koloru.

Twoje zdjęcie też możesz nadesłać na maila (amphibia@op.pl), będę wdzięczny.
Pozdrawiam, Wojtek.

ziemowit 
Nowy

Wysłany: 2007-09-07, 18:47   

Ciesze sie ze chcesz dodac to do ciekawostek.. ;]. Zdaje mi sie ze kiedys spotkalem moczarowa z takim brzuchem ale nie jestem pewien... trudno na 100% cos powiedziec dla tego napisalem ze na 90% ;] Jednak przydalo by sie chyba zeby na zdjeciach byl bardziej "typowy" osobnik...

Woto 
Administrator

Wysłany: 2007-09-08, 22:18   

Faktycznie błędnie oznaczyłem tą, żabę - zmyliło mnie ubarwienie grzbietu, które odpowiadało charakterystycznemu ubarwieniu żaby moczarowej. Podobnie stwierdzono na innych forach, że z wyglądu żaba moczarowa, ale po sprawdzeniu modzeli (posiadam zdjęcia) na 100% trawna.
Dzięki za wychwycenie błędu.
Narazie usunąłem opis i galerie ze strony, jak poprawie to wrzuce na nowo.

SiejeOwies 
PłaZki

Wysłany: 2010-04-19, 19:57   

Widzę że dyskusja ma swoje lata ale z poza okresem godowym R. arvalis jest bardzo trudno odróżnić od R. temporaria. Cechą bardzo charakterystyczną jest modzel na kończynach tylnych który u arvalisa jest znacznie większy w porównaniu do stopu niż u temporarii. Arvalis jest też żabą mniejszą jednak ta cecha, jak i ubarwienie są cechami osobników i oznaczanie płazów na tej podstawie nigdy nie jest 100%.

zdjęcia http://foto.moon.pl/uzytkownik/SiejeOwies
naukowo http://biol-chem.uwb.edu.pl/knb/

bou-bou 
Kumak

Wysłany: 2010-06-18, 17:38   

a czy ten osobnik wygląda na moczarową żabę?

Odpowiedz do tematu