Ogłoszenie: Na forum trwają prace techniczne, mające na celu poprawę wyglądu i błędów. Za problemy z góry przepraszam. Administrator Woto ;)

Poprzedni temat «» Następny temat
Autostrady i kumaki nizinne
Autor Wiadomość
evereen 
Redaktor

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-10-18, 07:48   Autostrady i kumaki nizinne

Jak widać projektanci i wykonawcy sieci polskich autostrad wytyczając trasy zupełnie nie biorą pod uwagę ochrony środowiska naturalnego. Na szczęście zwierzęta maja swoich obrońców.
Ja, wiedząc jak duzo bylo kumaków nizinnych w okolicach Lodzi czterdzieści lat temu i bezskutecznie szukając ich w ciagu ostatnich kilku lat, bardzo sie ciesze czytając takie wiadomości.

http://miasta.gazeta.pl/k...strade_A1_.html

http://miasta.gazeta.pl/b...wej_piatki.html

Pozdr.

Wojtas 
Redaktor

Wysłany: 2009-10-18, 08:31   

Niestety,kumaki nie znoszą sąsiedztwa cywilizacji,jak to zauważyłem.Nawet jeśli przesuną autostradę,i pójdze obok siedliska,a nie przez nie,to kumaki i tak znikną.Nie zniosą ustawicznego hałasu i ruchu w sąsiedztwie.

[ Dodano: 2009-10-18, 16:39 ]
Oczywiście dobrze by było,bo chociaż zostaną żaby zielone,i inne gatunki w czasie rozrodu.Ale mało kto myśli tak jak my,niestety.Czytałaś te chamskie,wulgarne komentarze pod artykułem?/'kogo obchodzi jakaś tam p... żaba''/Niestety wszyscy są za autostradą.Chcą się rozbijać swoimi samochodami,nie stać w korkach,a los płazów/i nie tylko płazów jest im obojętny/.I tak kolejne biotopy znikają .A mi się marzy doskonały system transportu zbiorowego zamiast tych cholernych autostrad.No cóż,rozpisałem się i odszedłem od tematu.Pozostaje mieć nadzieję,że droga zostanie przesunięta.

Egzofarmer 
Aksolotl

Wysłany: 2009-10-20, 19:17   

Szkoda tylko, że "Polak i przed szkodą i po szkodzie głupi" nie ucząc się od narodów bardziej "cywilizowanych" które mając doskonałe sieci autostrad zapomniały o płazach teraz dużo większymi kosztami próbują je przywrócić bo widząc ich ważną rolę widzą też jaki błąd popełniły.. no ale my Polacy zawsze musimy wiedzieć swoje i być "mądrzejsi"... ręce i nie tylko opadają... a może tak nawiązując do tego co się aktualnie w mediach słyszy zamiast milionów na durną piłkę należało by stworzyć Polski Związek Pomocy Naturze ? :D

inne spojrzenie na płazy www.nasza-pipa.pl już wkrótce:)

Odpowiedz do tematu